De 5 valkuilen van de zzp'ers (Bron: dezaak.nl)

Ondernemen is in één woord geweldig. Zolang u maar zorgt dat u de randvoorwaarden rondom uw bedrijfsvoering goed hebt geregeld. Als u de onderstaande vijf valkuilen vermijdt – wij vertellen u meteen ook hoe – kunt u zich focussen op geld verdienen.

 

1. Reserveren voor de belastingen

Bruto is niet hetzelfde als netto. Dat geldt voor de inkomsten van u als zzp’er twee keer. Ten eerste moet u 21 procent btw in rekening brengen. Dus over elke 1000 euro omzet maar liefst 210 euro. Dat tikt lekker door. Aan het eind van elk kwartaal bent u al gauw een paar duizend euro omzetbelasting verschuldigd. Dat geld moet u dus opzij zetten. Aan het eind van het jaar wacht de aangifte inkomstenbelasting. Gaat uw winst voorbij de grens van 15.000 euro, dan gaat langzaam maar zeker de meter lopen. Ook al heeft u recht op zelfstandigenaftrek, mkb-winstvrijstelling en zo nog wat aftrekposten. Niks is zo vervelend als een blauwe envelop terwijl het geld al lang en breed is uitgegeven. Zet u 20 tot 30 procent van uw inkomsten opzij, dan zit u safe én houdt u misschien zelfs wat over.

 

2. Financieel vangnet

De helft van de zzp’ers is niet verzekerd voor ziekte en arbeidsongeschiktheid. Daar zijn vele redenen voor te verzinnen. De inkomsten zijn te laag; ‘Ik ben nooit ziek’, te duur etc. Dat kunt u een paar jaar volhouden. Maar tegen de tijd dat u voldoende verdient, moet de knop om. Desnoods in de vorm van een alternatief als u het geld niet wil uitgeven aan een AOV-verzekering. Aansluiten bij een broodfonds is goedkoper. Een reservepotje aanleggen waarmee u een half jaar financieel kunt overbruggen is een minimum. Reserveren moet sowieso in uw systeem komen. Want zonder klusbusje, om maar een dwarsstraat te noemen, kunt u niet op pad. En auto’s, computers en andere dingen gaan nu eenmaal stuk, of u het leuk vindt of niet.

 

3. Wanbetalers

Niet of slecht betalende klanten is dé top-1 oorzaak van faillissementen. Ga maar na: u heeft twee maanden hard gewerkt en rekent op uw geld. Misschien heeft u wel allerlei materialen voorgefinancierd. Ondertussen lopen de gewone kosten door. Betaalt uw opdrachtgever niet, dan zit u meteen met een fors financieel gat. Tip 2, reserveren, voorkomt dat u door uw financiële bodem zakt. Maar met goed debiteurenbeheer was u waarschijnlijk veel beter af geweest. Ondernemen betekent dat u ook de vuile klusjes moet doen. Dus gewoon meteen een herinnering sturen als de betalingstermijn is verstreken. En nabellen: ‘wanneer betaalt u?’.

 

4. Appeltje voor de dorst

Het pensioen is de achilleshiel van de zzp’er. Hoe dan ook moet u een keer aan de bak. Waarbij geldt: als u (te) laat begint, is het moeilijk om de achterstand in te halen. Dus kom in beweging en vraag uzelf af hoe u uw pensioen voor u ziet. Sappelend of genietend. Neem uw huidige levensstijl als uitgangspunt. Bent u nu al tevreden met weinig, dan zal u het wel rooien na uw pensioen. Houdt u van een uitbundig leven, dan kunt u niet vroeg genoeg beginnen met sparen. De overheid heeft verschillende fiscaal vriendelijke vormen van pensioensparen in het leven geroepen: een koopsom of lijfrente, banksparen of de fiscale oudedagsreserve (for).

 

5. Bedrijfsaansprakelijkheid

Waar gehakt wordt, vallen spaanders. Als u onderneemt, loopt u risico’s. Uw privéverzekering dekt eventuele schade niet. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering behoort tot de standaarduitrusting als u eigen baas bent. Of u een rechtsbijstandsverzekering nodig hebt, hangt af van de aard van uw bedrijfsvoering.