• Ondernemerscollectief in de industriële techniek

Project modernisering spuitgietlijn

In mei 2019 hebben we een prachtig project opgeleverd. Voor een spuitgietbedrijf in Raalte, hebben wij een turnkey project aangenomen, waarbij een spuitgietlijn gemoderniseerd werd op gebied van besturing en alle veldbekabeling. De huidige besturing was sterk verouderd en reserveonderdelen waren niet tot nauwelijks meer verkrijgbaar. De schakelmaterialen waren tientallen jaren oud en de veldbekabeling was ook in sterk verouderde en vervuilde staat.

Trestec heeft in samenwerking met een sterk team van samenwerkingspartners in 18 weken tijd deze volledige migratie uitgevoerd. De werkvoorbereiding van deze klus omvatte maanden werk, waarbij het de grootste uitdaging was om de werkzaamheden zo in te richten, dat de stilstandstijd van de lijn minimaal was. Uiteindelijk hebben we binnen deze 18 weken / 468 monteursuren slechts 10 werkdagen volledige stilstand gehad ten gevolge van onze werkzaamheden.

De migratie omvatte de volgende punten:

  • Inventarisatie en voorbereidende werkzaamheden, bestaande uit het vooraf inventariseren en coderen van de aders op de bestaande PLC’s en klemmenstroken van zowel de besturingskasten als de veldbekabeling.
  • Electro-engineering, bestaande uit het door klant ter beschikking stellen van de schema’s van bronmachine en de doelmachine. Middels E-plan zijn er nieuwe I/O-schema’s opgesteld voor de doelmachine. Er zijn 4 nieuwe besturingskasten gebouwd en een bedieningspaneel.
    Software-engineering, bestaande uit 3 stuks Siemens S7 PLC en Siemens IPC SCADA. De software van de bronmachine werd door de klant ter beschikking gesteld en in de doelmachines geladen. Vanuit standaardisatie oogpunt is de gehele procesafwikkeling gelijk gebleven.
  • Ombouw, bestaande uit het plaatsen en aansluiten van de nieuwe besturingskasten, het monteren van nieuwe kabeltracés en het vernieuwen en aansluiten van alle veldbekabeling volgens codering en schema’s, opgemaakt in de voorbereidende fase. Om productiestagnatie te minimaliseren, zijn besturingskasten op andere locaties geplaatst, zodat parallel aan de bestaande situatie, deze nieuwe situatie kon worden opgebouwd en bedraad. Tot stekkerniveau is dit voorbereid, zodat aansluiten enkel omvatte dat de stekkers op de machine hoeven te worden omgestoken.
  • Inbedrijfstelling en testen, bestaande uit I/O testen en gesimuleerd productie draaien. Per PLC zullen de I/O’s gecontroleerd worden en na goed bevinden, zal gestart worden met het simuleren van een productierun.

Na de laatste puntjes op de i te hebben gezet en de laatste storingen te hebben opgelost, draait de spuitgietcarrousel weer als een tierelier. Dit was een flinke klus, zowel in omvang als complexiteit, waarbij werkvoorbereiding en samenwerking goed tot zijn recht kwam. Met dank aan onze samenwerkingspartners in dit project: Jeroen, John, Raymond, Patrick, Mark en Kees!

Trestec: sterk in samenwerken!