• Ondernemerscollectief in de industriële techniek

Engineeren en productie applicatie dubbelspoeler

In nauwe samenwerking met TKF Haaksbergen, hebben we afgelopen maand september een prachtig project opgeleverd. Een dubbelspoelmachine, die in principe continu moet kunnen ophaspelen, bleek veel problemen te hebben met het wisselen van een volle haspel naar een lege haspel. De aluminium of koperen ader, die vanaf de bovenkant vanuit de groftrek wordt aangevoerd dient dan van de ene haspel te worden overgepakt door de andere haspel. Dit gebeurt op hoge snelheid en geeft flinke problemen als dit ‘overnemen’ niet goed gaat. Een kabelvanger moet de ader grijpen en goed vastklemmen, zodat deze kan worden afgeknipt door het snijmes. Het bestaande systeem bleek niet betrouwbaar te werken en vanuit de fabrikant kreeg men niet de oplossingen aangedragen die het kon oplossen.
In 2020 zijn wij samen met Meinte begonnen met het 3D scannen van de machine. Vervolgens zijn we gestart met het engineeren van een applicatie, die de kabelvanger naar buiten drukt wanneer de ader moet worden losgelaten. Zo kan de kabelvanger niet vervuilen, met als gevolg dat klemcapaciteit niet wordt gehaald. In onbekrachtigde vorm zorgen speciaal berekende schotelveren voor een dynamische klemkracht, wat naar ons idee beter zou moeten werken dan de statische opstelling wat het was. Deze opzet is vervolgens verder uitgewerkt in samenwerking met Bart Keurhorst van BB3D, die alle details heeft uitgewerkt, berekend en de uiteindelijke maaktekeningen heeft aangeleverd. Omdat er weinig tot geen beschikbare tekeningen voorhanden waren, hebben we veel moeten inmeten, werkstoffen en hardheden van bestaande componenten laten bepalen, om uiteindelijk in week 38 te starten met de ombouw. Onze eigen projectengineers John Zweers en Guus Juffer hebben alles super gemonteerd en met gepaste trots hoorden we vanuit de klant dat – na het oplossen van de laatste kinderziektes –  ze sinds onze ombouw nauwelijks tot geen “miswissel” meer hebben gehad, de snelheid hebben kunnen verhogen en als resultaat hiervan bijna 30% meer productie hebben kunnen draaien op deze lijn. Ook ontzettend gaaf vinden we het dat ze zo blij zijn met deze ombouw, dat ze dit intern op de informatieborden hebben geprojecteerd!
Graag willen we onze samenwerkingspartners in deze graag ook even bedanken, want zonder hun hulp, hadden we dit resultaat niet kunnen behalen.

Meinte Oppedijk, Bart Keurhorst, Alfred Smienk, Bart Benes, Jan de Bruin, Hugo Beuze, Marco Zwienenberg en natuurlijk onze eigen John Zweers en Guus Juffer.

Trestec: sterk in samenwerken!