• Ondernemerscollectief in de industriële techniek

Tips en begeleiding voor technisch ondernemers

Trestec helpt je met jouw stap naar het ondernemerschap. Dit doen we met raad én daad. Wij zijn zelf ruim 20 jaar werkzaam geweest als zzp’er in de Industriële Techniek, dus weten waar we over praten. Neem contact met ons op en we vertellen je graag over onze ervaringen, de valkuilen en de kansen in deze groeiende markt. We helpen je om een succesvolle onderneming te starten en zetten ons volop in voor het aandragen van uitdagende projecten.

Als je overweegt om zzp’er in de techniek te worden, kan Trestec je goed advies geven.

Je overweegt zelfstandig ondernemerschap

Het lijkt mooi om zelfstandig te werken en dat is het ook zeker, maar er kleven ook nadelen aan een eigen bedrijf; hoe groot of klein je bedrijf ook is. In de eerste plaats loop je ondernemersrisico. Nu zal dat risico als zzp’er niet zo groot zijn, maar je hebt bijvoorbeeld geen enkele garantie voor opdrachten of inkomsten. Bespreek de plannen en ideeën met je partner of vrienden en raak bekend met alle kansen, mogelijkheden en aandachtspunten.

 

Ondernemersplan en financiële begroting

Het maken van een zogenaamd ondernemersplan doe je niet alleen voor een financiering, maar ook om alle aspecten van het ondernemerschap helder te krijgen voor jezelf. Hierin wordt het goed duidelijk waar jouw sterke punten liggen, waar onbenutte kansen in de markt schuilen, maar ook wat mogelijke aandachtsgebieden en valkuilen zijn. Wees realistisch in je doelstellingen en financiële begroting.

 

Kamer van Koophandel en BTW-nummer

Voordat je aan de slag kunt als zelfstandig ondernemer moet je jouw bedrijf inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Hiervoor neem je een geldig legitimatiebewijs mee. De inschrijving bij het handelsregister wordt ter plekke in orde gemaakt en je ontvangt ook een BTW-nummer na jouw bezoek aan de KvK.

 

Huisvesting

De meeste zzp’ers werken op locatie van de opdrachtgever en hebben geen bedrijfsruimte nodig. Je kunt thuis werken of in een bedrijfspand. Verzamelgebouwen zijn ook goede opties. Waar je uiteindelijk voor kiest, hangt ook af van de eisen die je stelt aan een ruimte. Indien een eigen werkplaats niet kostendekkend blijkt, omdat je veelal op locatie bij de klant werkt, dan kan de werkplaats van Trestec uitkomst bieden. In een samenwerking met ons kunnen wij eventueel een werkplaats, machines en materialen faciliteren om naast jouw facturabele uren óók maakwerk te kunnen leveren.

 

Kiezen van een rechtsvorm

Je hebt de vrijheid om je bedrijf onder diverse rechtsvormen te registreren. Veel dienstverlenende zzp’ers kiezen voor een eenmansbedrijf, voornamelijk vanwege de geringe risico’s i.c.m. de fiscale voordelen. Er zijn echter meerdere rechtsvormen om uit te kiezen, elk met andere eigenschappen, juridische consequenties en fiscale gevolgen.

 

Verzekeringen

Verzekeringen voor een zzp’er zijn kostbaar, maar op lange termijn wel noodzakelijk. Natuurlijk kun je je overal tegen verzekeren, maar het is belangrijk om goed af te wegen waar je je wél en niet tegen verzekert. Sommige risico’s kun je als ‘aanvaardbaar’ betitelen, maar andere verzekeringen zijn wel raadzaam om af te sluiten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een aansprakelijkheidsverzekering.

Je bent als zzp’er aansprakelijk voor de door jou verrichte werkzaamheden. Eén claim kan flink in de papieren lopen en kán je in flinke problemen doen belanden. Denk hier dus goed over na; breng risico’s en mogelijke kostenposten in kaart en weeg ze af in je persoonlijke financiële situatie.

Andere verzekeringen die je moet afwegen zijn voor bijvoorbeeld ziekte en arbeidsongeschiktheid, pensioen, glasschade, inboedel, rechtsbijstand, transport, inkomstenderving, diefstal en ga zo maar door. Het is aan jou om te beoordelen welke verzekeringen je nodig acht. Voor een samenwerking met Trestec heb je in ieder geval een aansprakelijkheidsverzekering nodig.

 

Financiering

Om je eigen bedrijf te kunnen starten, heb je misschien geld nodig. Er zijn vele manieren waarop je aan geld kunt komen. Normaal gesproken zul je zelf een gedeelte van het startkapitaal moeten financieren. Daarnaast kun je terecht bij banken, familie, leveranciers of particuliere investeerders. Om geld van deze personen of instanties los te krijgen, zul je wel een goed onderbouwd financieel plan moeten hebben.

 

Administratie

Als zelfstandig ondernemer ben je bij wet verplicht om een deugdelijke bedrijfsadministratie te voeren. Je dient deze zelfs zeven jaar te bewaren; en administratie over onroerend goed zelfs tien jaar. In je bedrijfsadministratie dien je bij te houden hoeveel BTW je moet afdragen aan de fiscus, welke facturen je betaalt en facturen je verstuurt. Maar denk ook aan al je zakelijke uitgaven, ontvangsten, en het privégebruik van goederen en diensten. Een goed administratiepakket kan een goede investering zijn.

 

Acquisitie

Acquisitie betekent voor een zzp’er het tijdig werven van (vervolg)opdrachten. In de praktijk blijkt dit een struikelblok voor veel (technische) zzp’ers. Mogelijk ben je technisch inhoudelijk zeer sterk, maar vind je het lastig om vooral dit commerciële aspect van het zelfstandig ondernemerschap tot uiting te brengen. Je bent niet de enige! Trestec kan hierin een waardevolle rol vervullen. Jij richt je op dát aspect in Industriële Techniek waar jij sterk in bent en wij zetten ons in om je te voorzien van uitdagende opdrachten; nationaal en internationaal.